BURDUR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

‘’1501’DE HAMİT SANCAĞI VAKIFLARI’’ KİTABI İLE HAMİT SANCAĞI DÖNEMİ AYDINLANIYOR

İL MÜDÜRÜMÜZ SAYIN MEHMET TANIR’IN AÇIKLAMASI: ‘’1501’DE HAMİT SANCAĞI VAKIFLARI’’ KİTABI İLE HAMİT SANCAĞI DÖNEMİ AYDINLANIYOR

        İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ‘’1501’de Hamit Sancağı Vakıfları” adında hazırlamış olduğu Hamit Sancağı sınırlarındaki vakıflar hakkında özgün ve alanında tek bir kaynağı yayın hayatına kazandırdı. İl müdürü Tanır’ın basımını gerçekleştirdiği 18. Kitap’ta eserin Osmanlıca ve Türkçe Transkripsiyonu yer alıyor.

        İl Kültür ve Turizm Müdürümüz Sayın Mehmet Tanır kitap hakkında açıklamalarda bulundu.

        Hamid bölgesi, en eski çağlardan beri iskân alanı olmuştur. İlkçağdan kalma birçok tarihi şehir, höyük, mağara ve harabe, bunu göstermekte ve farklı medeniyetlere beşiklik ettiğini gözler önüne sermektedir. Malazgirt ve arkasından Miryokefalon savaşlarıyla bölgede Türk yerleşmesi başlamış ve bunun sonucunda Türklere ait birçok köy, şehir ve eser meydana getirilmiştir. Türkler eski medeniyetlerden kalan kale, köprü, çeşme vb. yapıları kullanmanın yanında kendi kültür ve medeniyetlerine özgü eserler de yapmışlardır. Bunun neticesinde bölgede birçok cami, mescit, zaviye, han, hamam, Mevlevihane, medrese, tekke gibi yapılar inşa edilmiştir. Bunların yapılması ve işlemesi ise vakıflar vasıtasıyla olmuştur. 

        Bölgemizde tarihi Selçuklu ve Hamidoğullarına kadar giden birçok vakıf ve eser bulunmaktadır. Osmanlılar bu vakıfları korumuşlar ve yanına yenilerini ekleyerek bölge insanına büyük hizmetler vermişlerdir. Yazarın 1501 tarihine ait defterde tespit ettiği 216 civarındaki vakıf eser bunu ortaya koymaktadır. Bu kitapta belirtilen bu yapılar ve vakıflar bölge tarihinin ortaya çıkmasında mühim katkılar sağlayacaktır. Bu eserlerden günümüze kadar gelenlerinin tarihi geçmişini öğrenme, tespit ve kültürel mirasımızı koruma adına büyük bir önem arz edecektir. Osmanlı dönemindeki vakıfların incelenmesi sonucunda insanlardaki dayanışma ve yardımlaşma duygusunun önemi ortaya çıkacak günümüz insanlarına örnek olacaktır. 

         1501 tarihinde Hamid Sancağı, günümüzdeki Isparta, Burdur illeri ve bunların ilçeleriyle Denizli’den Acıpayam ve Serinhisar ilçelerini kapsadığı için geniş bir bölgenin sosyal ve kültürel tarihinin ortaya çıkarılmasında etkili olacaktır. Bu bağlamda Burdur, Gölhisar, Ağlasun, İrle (Yeşilova), Ağros (Atabey), Barla, Anamas, Afşar, Yalvaç, Karaağaç, Uluborlu, Keçiborlu, Gönen, Eğirdir, Isparta ve Donuzlu Karaağaç (Acıpayam-Serinhisar) gibi kaza ve nahiyelerdeki vakıfların durumu belirtilmiş ve buraların tarihi ortaya çıkarılmıştır. Bu kitapta, defterin aslı ve transkripsiyonu verilerek daha sonra yapılacak çalışmalara kaynak teşkil etmesi de amaçlanmıştır.

         İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak amacımız, ilimiz ve bölgemizin tarihini ortaya çıkaran, kültürel ve doğal varlıkların korunmasına, tanınmasına ışık tutacak bu tür kitapların yayımlanmasını arttırmak ve kültürel mirasımız hakkında bilgiler vermektir. Bu doğrultuda Arşiv belgelerinin kullanılmasıyla meydana getirilen bu eseri yayımlayarak bölgedeki vakıfların tespiti ve gelecek nesillere aktarılması konusunda yardımcı olacağız.

         Valimiz Sayın Hasan Kürklü’nün himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce basımı gerçekleştirilen bu kitap özgün ve özellikli yapısıyla Hamit bölgesinin tarihine ışık tutacaktır. Hamid Sancağı’nın tarihini ve 1501 tarihli vakıf defterinin transkripsiyon ile değerlendirmesini yaparak vakıflarını inceleyen, bu çalışma ile ilimize ve bölge tarihine büyük katkı sağlayan sayın Doç. Dr. Behset Karaca’ya, mali katkı veren İl Özel İdaresine ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.