BURDUR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

" BURDUR HACILAR BÜYÜK HÖYÜK İNSANLIK TARİHİNİ AYDINLATMAYA DEVAM EDİYOR"

Burdur Hacılar Büyük Höyük’te Batı Anadolunun Sistemli Bir Yerleşim Alanı Ortaya Çıkarıldı

 

            Kazının Başlama Tarihi : 13.08.2012       Yeni kapatıldı.

            İl Kültür ve Turizm Müdürü  Mehmet TANIR’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Prof. Dr. Gülsün UMURTAK          başkanlığında yapılan kazılarla ilgili yaptığı açıklamada:

            Hacılar Büyük  Höyük  kazı çalışmaları “açma” şeklinde devam etti.

Burdur Hacılar kazısı 50 yıl aradan sonra ilk defa 27.07.2011 tarihinde İl kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından başlatıldı. Hacılar Büyük Höyükte sondaj-açma çalışmaları   yapılırken buranın komplek bir yerleşim alanı olduğu anlaşıldı.

Geçen yılki kazılarda damga mühürler, yanmış buğdaylar, seramik kaplar, testiler, iskeletler de ortaya çıkarılan buluntular arasında yer almıştı. Kazılar sırasında İlk Tunç Çağı ve Geç Kalkolitik Çağ’a ait mimarlık tabakaları ortaya çıkmıştır. Höyüğün batı kesiminde yer alan Geç Kalkolitik Çağ yerleşmesine ait sur sistemi ve yapılar Anadolu Arkeolojisi için özgün ve son derece önemli taşınmaz belgelerdir.

            2011 yılındaki kazı çalışmalarında İlk Tunç Çağ  I. dönemine tarihlenen güçlü bir savunma sistemine ait yapıların temel kalıntılarının ortaya çıkarılmaya başlandığı açmada çalışmalar bu yıl devam etti.

Bu yıl 13.08.2012 tarihinde başlatılan Hacılar Büyük Höyük kazısı insanlık tarihi açısından ilginç bulgulara ulaşmamızı sağladı. Sistemli bir yerleşim ve yaklaşık on yapı ortaya çıkarıldı. Ayrıca İlk Tunç Çağ I. dönemine özgü sağlam durumda gaga ağızlı bir testi  ve ünik bir mührün yanı sıra  çanak, çömlek, kemik alet parçaları ele geçirilmiştir. Bir küpün içerisine gizlenmiş dört kulplu bir kap tüm olarak ele geçirilmiştir. Yine yapıların içerisinde gaga ağızlı testicikler, idoller, ağırşaklar, bir adet maden iğne ele geçmiştir.

 

            Kazı sırasında bir bölgede evlerin duvarları  1,5 m. kalınlığında  5 x 4,5 m. Genişliğinde olduğu görülmüştür.

 

Yerleşim yerinin dış duvarları testere dişi biçiminde girintili çıkıntılı ve son derece güçlü bir inşa tekniği ile yapılmıştır.

 

Kazıya Kültür ve Turizm Bakanlığımız Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü. tarafından 100.000 TL ödenek gönderilmiş, 10 öğrenci ortalama 40 işçi  ile  gerçekleşmiştir. Kazı ekibinde 7 akademisyen yer almıştır.

 

Bu  yılki  kazılarda  İlk Tunç Çağ I.. ve II. dönemleri üzerinde yoğunlaşılmıştır.

 

Kazı başkanı Gülsün Umurtak başkanlığındaki kazı ekibinin bu başarılı çalışmalarıyla insanlığın geçmişinin aydınlatılmasına verdiğimiz katkıdan dolayı son derece mutlu olduğumu belirterek başta Prof. Dr. Gülsüm UMURTAK’a kazı ekibine emeği geçenlere Bakanlığım  ve  müdürlüğüm adına teşekkür ediyorum “ dedi.

Muze

v