BURDUR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Burdur'da Müzeler Günü Kutlandı.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14


18 MAYIS 2011 YILI MÜZELER GÜNÜ

 

 

26. ESKİ ESER - MÜZE VE İNSAN İLİŞKİLERİ"

KONULU KARİKATÜR YARIŞMASI SONUÇLARI

        Burdur Valiliği  (İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) 18 Mayıs 2011 tarihlerinde kutlanacak olan "Müzeler Günü" kutlama etkinliklerinden biri olan "Eski Eser - Müze ve İnsan İlişkileri" konulu karikatür yarışmasına 64 çizer 137 adet karikatürle katılmış olup, 11.05.2011 tarihinde toplanan seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda aşağıda Ad ve Soyadları yazılı çizerler dereceye layık bulunmuşlardır.

*1982 yılından beri müzeler haftası kutlanmaktadır. Ancak bu yıldan başlayarak Müzeler Günü olarak her yıl 18 Mayıs’ta kutlanacaktır.

* Eski Eser - Müze ve İnsan İlişkileri konulu karikatür yarışması 1986 yılından beri yapılıyor. Bu yıl 26. sı düzenlendi.

 

I. ÖDÜLÜNE

İstanbul'dan katılan Mahmut AKGÜN'ün B.M. 2011/136 nolu yapıtı,

1

 II. ÖDÜLÜNE

Bursa'dan katılan Mehmet KAHRAMAN'ın B.M. 2011/10 nolu yapıtı,

2

 III. ÖDÜLÜNE

İzmir'den katılan Cemalettin GÜZELOĞLU'nun B.M. 2011/60 nolu yapıtı,

 

 

 

 

3

MANSİYON

Bursa'dan katılan Hamide KAYGISIZ'ın B.M. 2011/107 nolu yapıtı,

4

BURDUR BELEDİYESİ ÖZEL ÖDÜLÜNE

İstanbul'dan katılan Kemal ÖZYURT'un B.M. 2011/133 nolu yapıtı,

5

İL ÖZEL İDARESİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Bursa'dan katılan Halit Kurtulmuş AYTOSLU'nun B.M. 2011/17 nolu yapıtı,

 

6

MİMARLAR ODASI BURDUR TEMSİLCİLİĞİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Antalya'dan katılan Kürşat ZAMAN'ın B.M. 2011/77 nolu yapıtı,

7

RESSAM İLİÇİN ÇETİNER ÖZEL ÖDÜLÜ

İzmir'den katılan Mustafa YILDIZ'ın B.M. 2011/103 nolu yapıtı.

8

 

 

 

Saygılarımla .

 

                                                                                                      Mehmet TANIR

                                                                                           İl Kültür ve Turizm Müdürü


18 MAYIS MÜZELER GÜNÜ

Sayın Valim, protokolün değerli üyeleri, kıymetli sanatseverler,

Müzeye arkeolojiye ve tarihe  ilgi çekmek,  önemini vurgulamak için 1982 yılından beri kutlanan Müzeler Gününe" hoş geldiniz. Diyerek saygıyla selamlıyorum.

Kültürel ya da tarihsel değeri olan eserlerin, arkeolojik kazılar sonucu geçmişe ait ortaya çıkarılan buluntuların toplanarak sergilendiği yerlere müze adı verilir. Müzeler, toplumların bilim ve sanat ürünleri ile yer altı ve yer üstü zenginliklerini sergilemek amacıyla oluşturulmuş kurumlardır. Yine müzeler, tarihin eski dönemlerinde yaşamış toplumları bilim ve sanat açısından inceleyerek, yaşayış inanç ve yetenekler  hakkında bilgi vererek hem günümüzü hem de geleceği aydınlatmak amacını taşıyan kurumlardır. İnsanlık ufkunu açar. Geçmişten elde edilen bilgilerle geleceğe yönelik ayakları yere basan projeler gerçekleşebilir.tarihinin geçmiş yaşamı hakkında arkeoloji ve yan bilim dalları sayesinde bilgi sahibi olmak her birimizin

Taştan yada ahşap binalar, heykeller, mühürler, tarihi hikayelendiren firizler, geçmişte gündelik hayatta  kullanılan şahsi eşyalar, kaplar, aletler vb. her biri en güzel şekilde müzelerimizde teşhir edilmektedir. Müzeler tarihin ve arkeolojik çalışma ve ortaya çıkan eserlerin sergilendiği bugünün insanı ile geçmişin medeniyetini buluşturan yerlerdir. Buluntuların teşhir mekanlarıdır.

Bazen kendi kendimize devasa kayalarla yapılmış binaları, ya da ince ve estetik, sanatı gözlerimizi kamaştıran güzellikteki bir esere hayretle ve ibretle bakarak ne kadar mükemmel? yanımızdakilere dönerek şu işçiliğe bakınız, ne kadar çok emek harcanmış’’ demez miyiz?  Eserin muhteşemliği karşısında, asıl eseri yapanın ustalığı ve mükemmelliğini hatırlarız.

 

Her bir yerinden tarih fışkıran Türkiyemiz, adeta Açıkhava müzesi, görmeye gezmeye değer tarihi ve arkeolojik birikime sahiptir. İlimizin Hacılar, Kuruçay, Höyücek Höyük, Sagalassos, Kibyra, Kremna antik kentleri ve diğer kazılardan elde edilen buluntularını 2008 yılında ‘’Gezilip görülmeye değer müze ödülünü’’ alan müzemizde görebilirsiniz.

 

Bu günün başka bir anlamı var. Bu yıl Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen Eski Eser - Müze ve İnsan İlişkileri’’ konulu karikatür yarışmasın bu alanda yapılan nadir yarışmalardan bir olması, 26 yıldır devam etmesi ve Türkiye çapında olması nedeniyle bir öneme sahiptir. 1986 yılından beri gerçekleştirilen yarışmaya 64 çizer 137 adet karikatürle katılmıştır.

 

Sanatkar eserlere, doğaya yaşama ait ne varsa ayrı bir gözle bakar. Bakarken bizleri düşünmeye, değer vermeye ve  bir bilince sevk eder. Bu yarışmamızda ilgiler eski eserlere, tarihe müzeye yöneltilirken, toplumun bakış açısı irdelenmekte, eski eserlerin korunmasına dikkat çekilmektedir.

Tam da yeri gelmişken ve kariaktür yarışmasındaki birincilik derecesini alan karikatürle de örtüşen tarih  ve sanat ilişkisini ortaya koyan şu şiire kulak verelim:

 

El emeği, alın teri, göz nuru;

Bu kilimde üç çilenin yünü var;

Boşa değil şu kibiri, gururu;

Yedi iklim dört köşede ünü var.

 

Her teli bir pınar olup akmada,

Her düğüm yar gözü gibi bakmada,

Biçimler el ele halay çekmede;

Sanki ortasında köy düğünü var.

Başta müze Müdürüm Hacı Ali EKİNCİ’ye, cefakar müdürlüğümüz personeline, Eski Eser - Müze ve İnsan İlişkileri" konulu karikatür yarışmasını 1986 yılından beri sürdürülmesi sağlayan yöneticilerimize, katkılarından dolayı İl Özel İdaremize, Burdur Belediye Başkanlığına, Mimarlar odasına Burdur Kültür ve Turizm Derneğine, Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelerek yarışmaya katılan karikatür üstatlarına ve siz müze ve sanatseverlere kurum ve kuruluşların yöneticilerine ayrı ayrı teşekkür ederim.

 Mehmet TANIR İl Kültür ve Turizm Müdürü