BURDUR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Tekke yörüklerinin oyun, müzik ve çalgı kültürünün mukayesesi

Tekke yöresi kültür araştırmasıyla ilgili çalısmalar hakkında İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet TANIR'dan bilgi aldık;

BURDUR İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ BAKANLIK FORKLOR ARAŞTIRMACILARIYLA  ‘’TEKE YÖRESİ KÜLTÜRÜ’’ ARAŞTIRMALARINI SÜRDÜRÜYOR

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır:

    Burdur’dan, Teke Yöresi’nin Kültür Başkenti olarak söz ediyoruz. Dolayısıyla Zengin kültürümüzün bilimsel araştırmalarla ortaya çıkarılması, derleme ve belgesel çalışmalarının yapılması çok önemlidir. Yaklaşık bir yıldır Bakanlığımız folklor araştırmacılarıyla müzik kültürü, çalgılar UNESCO’ya sunulan “Yaşayan İnsan Hazineleri” üzerine çalışmalar yapıyoruz.

     Bakanlığımız folklor araştırmacısı ( Etno – müzikolog / Etno – Organolog) Oktay YILMAZ ve Müdürlüğümüz personeli Mehmet BEDEL ve diğer ekibimizle araştırmalarda önemli yol kat ettik.    Tanır:  Araştırma projesinin adı “ Taşeli ve Teke Yöreleri’nin Oyun, Müzik ve Çalgı Kültürü ile Türkmenistan Türkmenlerinin Oyun, Müzik ve Çalgı Kültürünün Mukayesesi” olduğunu belirtti.

Tanır :

        Proje çalışmalarının hangi aşamalarda olduğu hakkında şunları söyledi:

        Bu çalışmanın iki aşaması var.

  Birinci Aşaması Taşeli ve Teke Yöresi’nde araştırmalar yapmak:

Antalya, Burdur, Isparta, Denizli; Muğla (Fethiye), Taşeli (Mersin Yöresi’nde) ve Türkmenistan’da araştırmalar yapmak araştırmanın ilk aşamasını oluşturuyor. Türkiye ayağındaki çalışmalar bitirildi.

         Teke Yöresi ve Türkmenistan’da yapılacak çalışmalar da deşifre edilecek Kültür ve Turizm Bakanlığı arşivine kazandırılacaktır.

          İkinci aşaması ise yapılan çalışmaların yazılı hale getirilmesidir:

 Bu kapsamda araştırmanın birinci ayağı tamamlandı “ Taşeli Müzikleri ( Mut Halk Oyunları Ezgileri) Kültür ve Turizm Bakanlığı sitesinde “e – kitap”olarak yayımlandı.

          Ayrıca Türkmenistan’da ‘’Dilli Tüydük” adı verilen “sipsi” konusunda belgesel çalışmasının Burdur kısmı bitirildi. Tüm mahalli sanatçılarla görüşme, görüntü alma ve eserlerin büyük kısmı ile ilgili derleme çalışması yapıldı. İlimizde düğün, festival ve şenliklerde icra edilen sipsi çalgısıyla ilgili ilk defa bu kadar geniş bir derleme ve belgesel çalışması yapıldı. Belgeseller tüm insanlığın hizmetine sunulmak üzere Bakanlığımız Araştırma ve Eğitimi Genel Müdürlüğü arşivine kazandırıldı.

            Bu çalışmaları destekleyen Sayın Valimiz Süleyman TAPSIZ’a, Araştırma Eğitim Genel Müdürümüz Sayın Mahmut EVKURAN’a, Araştırma projesinin yürütücüsü Oktay YILMAZ’a ve personelime teşekkür ediyorum.

 

                                                                          

                                                                                                                                Mehmet TANIR

                                                                                                                      İl Kültür ve Turizm Müdürü

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6